Perspectieven voor Rotterdam-Zuid

Op verschillende manieren wordt geprobeerd om jongeren op Rotterdam-Zuid een goed perspectief te bieden:

Samen Sterker
Voor de jongeren op Rotterdam-Zuid in de leeftijd van 18-27 jaar is in 2018 een traject opgezet om ze succesvol te begeleiden naar een baan. In maart 2018 is de eerste groep van 30 jongeren gestart. 13 jongeren hebben meerdere certificaten behaald waarmee ze aan de slag kunnen. We hebben ons gericht op de jongeren die nu geen baan hebben of opleiding volgen en dat niet makkelijk zelf wel voor elkaar kunnen krijgen. De jongeren hebben vakgerichte trainingen zoals VCA, heftruck, BHV, containerleer en 1.3 IMDG gevaarlijke stoffen gevolgd. Daarnaast zijn we gaan sporten, koken en hebben we ze kennis laten maken met de haven (gerelateerde) sector. De geleerde lessen voor de STC Group zijn beschreven in een evaluatierapport.

We verwachten in de loop van 2018 of begin 2019 een tweede keer te starten met een traject. Aanmelden is nog niet mogelijk.

Kersttassen
Iedereen verdient een fijne kerst. Daarom wil STC Group (STC vmbo, mbo en hbo)  gezinnen uit de regio Rotterdam die weinig te besteden hebben door middel van een Kersttassen Actie een feestelijkere kerst bezorgen.

Met deze actie krijgen 100 gezinnen uit Rotterdam-Zuid een goed gevulde tas met daarin leuke en praktische kwaliteitsproducten zoals (luxe) voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en speelgoed. Studenten en medewerkers van STC Group brengen de tassen een aantal dagen voor kerst zelf bij de gezinnen thuis.  Meer informatie.

Theater van de Haven
Elkaar ontmoeten met behulp van kunstzinnige workshops als middel om jongeren te bereiken, te enthousiasmeren en met elkaar kennis te laten maken, dat is het idee achter dit project. 

Helderheidsbokaal
De ondersteuning van de organisatie van De Helderheidbokaal, de talentenjacht in Rotterdam voor positieve Hiphop.  Jongeren met muziek als hulpmiddel kennis laten maken met de Rotterdamse haven. De editie met een finale in juni 2018 was succesvol.

Weg van de Helden
Het doel van dit project is om jongeren uit Rotterdam-Zuid te inspireren na te denken over en te werken aan hun toekomst. We laten ze kennismaken met de arbeidsmarkt in en rond te haven, zodat ze zien welke mogelijkheden die hen biedt.  Dit doen we aan de hand van filmpjes met jongeren uit Rotterdam-Zuid in de hoofdrol. Elk van deze filmpjes is een soort mini-documentaire, waarin een jongere centraal staat die succesvol aan de slag is met zijn toekomst. De filmmaker loopt bijvoorbeeld een dag mee met een snijbrander die in zijn vrije tijd vlogt, maar ook met een speler van het eerste team van Feyenoord. De jongeren vertellen openhartig over de weg die ze hebben afgelegd en de dromen en plannen die zij hebben voor de toekomst. Hun verhalen kunnen andere jongeren uit Rotterdam-Zuid – en andere delen uit de stad – inspireren om ook een volgende stap te zetten.

Voorlichting jongeren in Rotterdam-Zuid
Voor jongeren uit Rotterdam-Zuid is de haven letterlijk dichtbij. De haven biedt hen veel kansen biedt op de arbeidsmarkt, maar deze jongeren weten de weg ernaar toe nog te weinig te vinden. Dit komt onder anderen omdat zij geen goed (en vaak negatief) beeld hebben van het werk in en rondom de haven. Voor bedrijven in de Rotterdamse haven geldt dat zij op hun beurt de jongeren uit Rotterdam-Zuid nog niet altijd op hun netvlies hebben staan als potentiele, waardevolle arbeidskrachten. Het doel van dit project is om jongeren uit Rotterdam-Zuid te informeren over en te inspireren (voor te lichten) voor opleidingen bij STC en/of werken in en rondom de haven. We willen hierbij bedrijven uit de sector betrekken, zodat ook zij bekend raken met de doelgroep. Ze kunnen bijvoorbeeld een rol spelen in de voorlichting van jongeren, maar we willen de bedrijven zelf ook voorlichten en dichterbij de jongeren brengen, zodat er  het wederzijds begrip en vertrouwen groeit.

Nieuws

Samen Sterk voor de Toekomst op Rotterdam-Zuid

Wilt u meer weten over het project Samen Sterk voor de Toekomst op Rotterdam-Zuid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

STC Group
Jonneke de Jong (projectleider)
samensterk@stc-r.nl
010 44 86 000

Postbus 63140
3002 JC ROTTERDAM